Informacje o Konkursie
Inwestycje w Dywersyfikację Działalności Sektora HoReCa
Inwestycje w Dywersyfikację Działalności Sektora HoReCa
Alokacja dla województwa pomorskiego: 118 618 397,00 zł
Cel finansowania:
Wsparcie działań inwestycyjnych realizowanych przez mikro przedsiębiorców, małych lub średnich, prowadzących działalność w sektorze HoReCa, turystyka, kultura, dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce.
Ogłoszenie konkursu: 3 kwietnia 2024 r.
Nabór wniosków: od 6 maja do 5 czerwca 2024 r. (w praktyce przyjmowanie wniosków może zakończyć się 17 maja)
Zakres wsparcia MŚP:
Pomoc finansowa na pokrycie kosztów w ramach 3 komponentów:
- inwestycyjnego - inwestycji w projektowanie i produkcję swoich towarów i usług, mające na celu rozszerzenie lub dywersyfikację prowadzonej działalności takich jak:
- zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług
- roboty budowlane, w tym budowa nowych linii produkcyjnych
- inwestycje związane z zieloną transformacją, w szczególności zachęcające do zapobiegania powstawaniu odpadów, recyklingu/ponownego wykorzystania odpadów oraz wdrożenia rozwiązań w zakresie energii ze źródeł odnawialnych
- działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów, sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa lub wzmocnienia odporności na wypadek kolejnych kryzysów w sektorze, w którym prowadzona jest działalność
- doradczego - usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych
- szkoleniowego - podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwifikowaniem pracowników
- komponent 1 jest obowiązkowy - musi stanowić minimum 70% kosztów kwalifikowalnych.
- komponent 2 i 3 są fakultatywne - wydatki w ramach komponentu 2 i 3 muszą być ściśle związane z konkretnym przedsięwzięciem MŚP, które otrzymuje wsparcie.
O wsparcie mogą ubiegać się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa, które spełniają łącznie następujące warunki:
- Prowadzą działalność gospodarczą w sektorze hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w województwie, w którym zgłaszają lokalizację realizacji przedsięwzięcia MŚP
- Posiadają określone kody PKD wymienione w Regulaminie i jest to działalność wiodąca (przeważająca)
- W latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 30%, liczonych rok do roku
- Spadek obrotów należy rozumieć jako spadek przychodów ze sprzedaży towarów, produktów lub usług w ujęciu wartościowym - obliczany jako stosunek łącznych obrotów zamkniętego roku obrotowego 2020 lub 2021 w porównaniu do łącznych obrotów z poprzedniego zamkniętego roku obrotowego odpowiednio 2019 lub 2020. Jeżeli działalność w 2020 roku była zawieszona przez co najmniej 6 miesięcy, spadek obrotów w roku 2021, porównuje się w stosunku do roku 2019.
- Każdy przedsiębiorca będzie mógł złożyć tylko 1 wniosek
- Realizacja przedsięwzięcia MŚP może zostać rozpoczęta nie wcześniej niż w dniu następnym po złożenia wniosku
- Założony okres realizacji przedsięwzięcia MŚP nie może być dłuższy niż 12 kolejnych miesięcy, licząc od dnia rozpoczęcia realizacji przedsięwzięcia MŚP
- Założone rozpoczęcie przedsięwzięcia zaplanowane jest nie później niż w ciągu 3 miesięcy od złożenia wniosku o objęcie przedsięwzięcia MŚP wsparciem
- Okres realizacji przedsięwzięcia MŚP nie może wykraczać poza datę 31 stycznia 2026
- Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia MŚP wynosi 600 000,00 zł
- Maksymalna kwota wsparcia* na jedno przedsięwzięcie MŚP wynosi 540 000,00 zł
- Minimalna kwota wsparcia* na jedno przedsięwzięcie MŚP wynosi 50 000,00 zł
- Maksymalna intensywność wsparcia przedsięwzięcia MŚP nie może przekroczyć 90% kosztów kwalifikowalnych
Link do ogłoszenia na stronie PARP: https://kpo.parp.gov.pl/component/grants/grants/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow#dokumenty