14 lipca br. zakończyło się szkolenie pn. „Podstawy cukiernictwa z elementami cateringu". Celem szkolenia było zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych umożliwiających uczestnikom podjęcie pracy w zawodzie cukiernika. Szkolenie obejmowało 100 godz., z czego 70 godz. to zajęcia praktyczne. W szkoleniu wzięło udział 7 osób.
Program szkolenia obejmował następujące tematy:
- organizacja stanowiska pracy zgodnie z przepisami Bezpieczeństwa i Higieny Pracy i PPOŻ, system bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej wyrobów cukierniczych HACCP,
- procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności
- maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowanie surowców cukierniczych, materiałów pomocniczych i wyrobów gotowych,
- surowce i materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie – sposoby doboru surowców do poszczególnych wyrobów
- dobór i ocena jakości surowców do wytwarzania produktów i półproduktów cukierniczych i ciastkarskich,
- sporządzanie półproduktów cukierniczych,
- wytwarzanie gotowych ciast i wyrobów cukierniczych,
- dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji,
- organizacja działalności cateringu,
- pozyskiwanie klienta cateringowego.
Wszystkie uczestniczki są bardzo zadowolone ze szkolenia i zamierzają podjąć zatrudnienie lub założyć własne firmy związane z zakresem szkolenia.